Ryby przepisy dietetyczne

/ 2 komentarzy

Co potrzeba:
- ryba - dowolna, ok 2 kg
- 2 pory
- 3 marchewki
- pieprz ziarnisty
- liście laurowe
- czosnek (3-4 ząbki)
- bazylia - świeża
- pietruszka - świeża
- cytryna
- masło

Pierwszy etap:
Po wyczyszczeniu ryb, nacieramy je posiekanym czosnkiem, możemy też natrzeć je suszonymi ziołami (bazylia, tymianek, rozmaryn). Tak przygotowaną rybę wkładamy do miski. Całość obficie skrapiamy cytryną. Miskę odkładamy co najmniej na godzinę do lodówki (zalecam 3-4 godzin). Na tym etapie ryb nie solimy.

Info: Cytryna zneutralizuje rybi zapach.

Drugi etap:
Siekamy dużą ilość bazylii oraz pietruszki. Marchew oraz por kroimy w plasterki. Rybki po moczeniu w cytrynce ziołach i czosnku, należy natrzeć niewielką ilością soli. Rybę kładziemy na folii aluminiowej obkładamy marchwią oraz porem, do brzucha ryby wkładamy posiekane zioła. Trochę ziół kładziemy na rybę. na wierzch kładziemy odrobinę masła (można zrezygnować z tłuszczu całkowicie). Dodajemy parę ziaren pieprzu oraz 2-3 listki laurowe. Całość zawijamy folią aluminiową (tworzymy coś na kształt zamkniętego z obu stron rękawa), ważne jest by folia była nienaruszona. Kładziemy tak przygotowaną rybe na blachę i wstawiamy na ok 40 do piekarnika nagrzanego do ok 220 stopni.

Podajemy:
Tak upieczoną, a właściwie duszoną rybę podajmy w zamkniętej folii. Otwarcie folii powoduje uwolnienie zapachu warzyw i ziół. Do ryby można podać frytki oraz w zasadzie dowolną surówkę.

Na koniec:
Życzę smacznego.

 


4.2
Oceń
(26 głosów)

 

Ryby przepisy dietetyczne - opinie i komentarze

Waldi FishWaldi Fish
0
Ciekawy przepis! Warto wypróbować. Zastanawia mnie jedna rzecz. Piszesz, że nie solisz ryb na wstępnym etapie. Zastanawiam się w tym momencie, co ze śluzem, którym pokryte jest ciało ryb. Ja po rozprawieniu ryb i umyciu, zawsze solę i po wymieszaniu odstawiam na jakiś czas. Sól powoduje oddzielenie śluzu od skóry. Potem znowu płuczę, odsączam wodę i wtedy lekko solę przed smażeniem. (2009-07-11 17:19)
wendrowyczwendrowycz
0
Śluz można usunąć np za pomocą piasku, sól w zatrzymuje wodę co powoduje, że ryba jest mało soczysta zwłaszcza po usmażeniu. (2009-07-11 18:43)

skomentuj ten artykuł