Ryby w warzywach - przepis na rybę z warzywami

/ 9 komentarzy / 7 zdjęć


 W ubiegłą sobotę lało jak z cebra. Pogoda wymarzona do pitraszenia a że w piątek obiecałem Rodzinie, że to ja w sobotę gotuję obiad to dobrze się złożyło.W ogródku są jeszcze świeże warzywa a w zamrażarce ryby więc trochu fantazji i obiad gotowy.Postanowiłem tym razem zrobić obiad jednodaniowy ale taki by wszyscy się najedli.
A oto potrzebne składniki:
1.Jedna ryba lub więcej ja miałem dwie mniejsze.
2.Ziemniaki duże 2 szt dla mężczyzn dla żony jeden na porcję.
3.Pietruszka korzeń z natką  1szt na porcję.
4 Marchew 1- 2 zależy od wielkości na porcję.
5.Cebula 1-2 w zależności od wielkości na porcję.
6,Ząbek czosnku na porcję.
7.Masło -1 łyżeczka na porcję.
8.Pieprz.
9.Sól.
10.Cytryna.
11.Folia spożywcza.
12.TROCHĘ CHĘCI
Przed przystąpieniem do przygotowania obiadku rozpaliłem grilla by był gotowy gdy skończę z produktami na obiad.
Ryby oczywiście wyjąłem dzień wcześniej rozmrozić i przyprawić ( ja solę pierzę i skraplam cytryną) by przeszły przyprawami.
Warzywa myję czyszczę, ziemniaki,cebulę,czosnek obieram.
Ziemniaki kroję na plastry tak około 1 cm,cebulę w talarki, mniejsze warzywa takie jak marchew ,pietruszka w całości lub przekrawam na pół lub ćwiartki w zależności od grubości.
Jeżeli w/w produkty mamy już gotowe to przygotowujemy folię na której ułożymy nasze danie.Foli należy urwać  około L- 50 cm,by złożyć na pół i dobrze zabezpieczyć nasz wkład.
Folię smaruję masłem w tym miejscu gdzie będę układał warzywa.
Pierwsze układam 3-4 plastry ziemniaka i posypuję pieprzem i solą.Następnie talarki cebuli 3 - 4 na ziemniaki i też lekko poprószyć solą i pieprzem.
Na warzywa układamy rybkę.Jeżeli ryba jest w całości w wewnątrz wkładam natkę pietruszki.Jeżeli filet lub inna porcja to kładziemy na wierzch ryby.Na rybę odwrotnie kładziemy cebulę i ziemniaki i lekko posypujemy przyprawami.
Po bokach układam marchew i pietruszkę i śladowe ilości czosnku ,czyli ząbek w kawałkach.
Całość szczelnie zawijam i układam na grilla, można jeżeli nie jest się na działce lub w terenie w piekarniku lub kuchence,w piecu. Proponuję na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji 40 do 60 minut lepiej delikatnie palić a dłużej  by nam się to wspaniałe danie nie przypaliło.
Jeżeli ktoś robi to pierwszy raz można zdjąć zawiniątko z ognia lekko rozwinąć i sprawdzić jeżeli warzywa na wierzchu są miękkie to i resztę można już jeść.
Folię proszę rozwijać delikatnie nad talerzem by nie stracić wspaniałego sosiku.
Po rozwinięciu foli przekładamy warzywa i rybę delikatne na talerz i polewamy sosem wytworzonym w wyniku grillowania.
Danie smakuje bardzo dobrze  czym się przekonałem ja i Rodzina.
Dla tych którzy nie lubią ryb z ością proponuję kupić filet w sklepie i ten też smakuje dobrze.Też robiłem w piekarniku.
Ten przepis to moja wyobraźnia,jeżeli ktoś opisał gdzieś taki sam lub podobny to serdecznie przepraszam ale nie czytałem.
Dołączam kilka zdjęć.
Pozdrawiam i życzę smacznego. 

 


4.5
Oceń
(15 głosów)

 

Ryby w warzywach - przepis na rybę z warzywami - opinie i komentarze

szczawik1984szczawik1984
+1
Moim skromnym zdaniem to ryby mrożone są niesmaczne. Nie lubię i nie jadam ryb mrożonych. Druga sprawa to jeśli już mrożone to ryby powinno się mrozić głęboko a tego domowa zamrażalka Ci nie zaoferuje. Przepis apetyczny ale na świeżej rybie. (2015-09-30 11:32)
groniargroniar
+4
Masz rację ale nie zawsze można zjeść rybę prosto z wody.Ja również wolę ryby świeże.Ale jak się niema co się lubi to się lubi co się ma .Pozdrawiam (2015-09-30 20:04)
pstrag222pstrag222
+1
Proste rozwiązanie nie wkładać ryby do zamrażarki:) Tylko konsumować na bieżąco:) Większe sztuki lubie faszerować warzywami zawijam w folie i do pieca (2015-10-01 07:35)
piotr48piotr48
0
robię tak samo jak Pan to opisał , po prostu niebo w gębie pozdrawiam (2015-10-01 14:27)
piotr48piotr48
+1
do szczawik1984 ma Pan rację ryby muszą być mrożone głęboko czyli minimum -18 stopni pozdra (2015-10-01 14:31)
groniargroniar
0
Trzeba by być czaplą to taki żart. Pozdrawiam (2015-10-01 20:04)
jarcyk18jarcyk18
+1
Jaka to była rybka ?Tak z ciekawości?Wygląda jak leszcz. (2015-10-02 10:20)
marek-debickimarek-debicki
+1
Ryby są smaczne i zdrowe, a złapane osobiście i przyrządzone smakują podwójnie. Pozdrawiam. (2015-10-02 17:45)
groniargroniar
0
Leszczyk i nasz karaś pospolity.Pozdrawiam (2015-10-02 21:20)

skomentuj ten artykuł