Ryby z wody


Produkty:
-około 200 g sprawionej ryby na osobę
-sok z 1 cytryny
-sól
Wywar:
-2 l wody
-włoszczyzna
-1 liść laurowy
-1 goździk
-pieprz ziarnisty

Przygotowanie:
Z gorszych części ryby, warzyw i przypraw gotujemy aromatyczny wywar. Odcedzamy, doprowadzamy ponownie do wrzenia i wkładamy do niego rybę natartą wcześniej solą i skropioną cytryną. Ryba powinna być przykryta wywarem, Stawiamy na małym ogniu i gotujemy do miękkości, w zależności od wielkości ryby, od 30 do 45 minut. Po zdjęciu z ognia rybę zostawiamy na 10 minut w wywarze, żeby się nie rozpadła. Wkładamy na półmisek, a na wywarze przygotowujemy sos koperkowy, tymiankowy lub chrzanowy. Sosem dekorujemy półmisek.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Ryby z wody - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł