sałatka śledziowa II


-25 dag śledzi
-30 dag ziemniaków
-1 cebula
-5 dag drobnej fasoli
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-1 jabłko
-1 łyżeczka soku z cytryny
-kilka ogórków kwaszonych
-1 jajko
-2 łyżki majonezu
-1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
-sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, orać, pokroić. Fasolę namoczyć w niewielkiej ilości wody na noc, ugotować z łyżeczką oleju lub oliwy na małym ogniu, dzięki czemu skórka nie popęka. Umyte jabłko obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki, skropić sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało. Drobno pokrojoną cebulę przelać na sicie wrzątkiem, posolić, będzie miała delikatniejszy smak. Ogórki obrać ze skóry, drobno pokroić i odcisnąć. Jeśli są duże, usunąć pestki ze środka. Filety śledziowe pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do salaterki. Przed podaniem posypać drobno pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

sałatka śledziowa II - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł