Sałatka śledziowa postna


Produkty:
-6 filetów śledziowych w zalewie z oliwą
-3 duże cebule
-sól
-świeżo zmielony pieprz
-6 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinkach
-3 jajka ugotowane na twardo
-kopiasta łyżka zieleniny
-szklanka kwaśnej śmietany
-szklanka łagodnego majonezu
-1/2 szklanki naturalnego jogurtu


Przygotowanie:
Śmietanę, majonez, jogurt łączymy, lekko ubijamy, by sos był puszysty. Odsączone z zalewy śledzie kroimy w zgrabne dzwonki, połowę układamy na spodzie dużego , szklanego, głębokiego półmiska, posypujemy drobno posiekaną cebulą, oprószamy solą i pieprzem, polewamy niewielką ilością sosu. 3 obrane z łupinek ziemniaki ucieramy na tarce z dużymi otworami, trzymając ją nad półmiskiem, rozrzucamy widelcem po całej powierzchni, oprószamy solą i pieprzem, polewamy lekko sosem. Następnie układamy pozostałe śledzie, polewamy lekko sosem, rozrzucamy pozostałą cebulę, oprószamy solą i pieprzem, polewamy sosem, układamy warstwę utartych ziemniaków, które lekko rozrzucamy po powierzchni. Na ziemniaki rozrzucamy ugotowane na twardo jajko, rozmieszczamy na całej powierzchni, całość polewamy pozostałym sosem, przykrywamy folią aluminiową, trzymamy w chłodnym miejscu przez 3-4 godziny, przed podaniem posypujemy zieleniną.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Sałatka śledziowa postna - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł