Sałatka warzywna z solonymi śledziami - zdjęcia, foto - 3 zdjęć
Sałatka warzywna z solonymi śledziami
Składniki:
0,7kg warzyw (marchewka, pietruszka, seler);
0,5kg ziemniaków;
pół białej części średniej pory;
1 winne jabłko;
3 średnie ogórki kiszone;
2 jajka;
sól, pieprz do smaku;
4 łyżki czubate majonezu;
1 śledź solony (beczkowy);
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Śledzie zawczasu namoczyć. Ziemniaki, marchew, pietruszkę seler i jajka ugotować w łupinkach. Warzywa obrać, posiekać na drobną kostkę. Ogórki posiekać w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jajko i jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne pokroić w kosteczkę. Porę przekroić na pół, następnie wzdłużna cienkie paski posiekać drobno. Wszystkie składniki lekko osolić, popieprzyć. Dodać pokrojone w grubą kostkę śledzie. Dodać majonez dokładnie wymieszać. Wyłożyć do salaterek, posypać natką pietruszki, podawać do mięs pieczonych lub jako przystawkę. Sałatka ze śledziem może stanowić samodzielne danie wigilijne.
Autor tekstu: Marek Dębicki