sałatka z białej ryby
użytkownik 82173
2011-12-10
sałatka z białej ryby
składniki:
-50 dag filetów z białej ryby,
-1/2 szklanki ryżu,
-1/2 szklanki soku brzoskwiniowego,
-2 małe cebule,
-4 brzoskwinie z puszki,
-4 łyżki majonezu,
-sok i skórka otarta z cytryny,
-2 łyżki jogurtu naturalnego,
-łyżka orzechów ziemnych,
-kostka bulionu warzywnego,
-3 łyżeczki curry,
-sól,
-pieprz,
sposób przygotowania:
Ryż ugotować na sypko, a gdy wystygnie-starannie wymieszać z sokiem z brzoskwiniowym i dwiema łyżeczkami curry. Kostkę bulionową rozpuścić w dwóch szklankach wrzącego bulionu. Umyte filety zalać bulionem, dodać kilka kropli soku z cytryny i gotować ok. 10 min na małym ogniu. Brzoskwinie zmiksować, dodać drobno posiekaną cebulę, jogurt, majonez, curry, skórkę i sok z cytryny, wymieszać i doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Ryż i pokrojona rybę ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać orzeszkami zrumienionymi na suchej patelni. Można też, po prostu wymieszać wszystkie składniki sałatki. Życzę smacznego!!
składniki:
-50 dag filetów z białej ryby,
-1/2 szklanki ryżu,
-1/2 szklanki soku brzoskwiniowego,
-2 małe cebule,
-4 brzoskwinie z puszki,
-4 łyżki majonezu,
-sok i skórka otarta z cytryny,
-2 łyżki jogurtu naturalnego,
-łyżka orzechów ziemnych,
-kostka bulionu warzywnego,
-3 łyżeczki curry,
-sól,
-pieprz,
sposób przygotowania:
Ryż ugotować na sypko, a gdy wystygnie-starannie wymieszać z sokiem z brzoskwiniowym i dwiema łyżeczkami curry. Kostkę bulionową rozpuścić w dwóch szklankach wrzącego bulionu. Umyte filety zalać bulionem, dodać kilka kropli soku z cytryny i gotować ok. 10 min na małym ogniu. Brzoskwinie zmiksować, dodać drobno posiekaną cebulę, jogurt, majonez, curry, skórkę i sok z cytryny, wymieszać i doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Ryż i pokrojona rybę ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać orzeszkami zrumienionymi na suchej patelni. Można też, po prostu wymieszać wszystkie składniki sałatki. Życzę smacznego!!