Sałatka z pieczonego mięsa


Składniki:
40 dag chudej pieczeni
3 jajka
po strąku żółtej i czerwonej papryki
4 pomidory
1 cebula
1 łyżka oliwy lub oleju
2 łyżki musztardy
sól
pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
rozmaryn
Przygotowanie:
Zimną pieczeń wieprzową pokrój w cienkie plasterki lub w paski. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz.
Strąki papryki umyj starannie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Miąższ drobno posiekaj.
Pomidory umyj, osusz i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Jeśli chcesz, możesz je wcześńiej sparzyć wrzątkiem, a potem obrać ze skórki.
Obierz, opłucz i pokrój w talarki cebulę. Przelej ją na sicie gorącą wodą, by nieco załagodzić ostry smak. Ugotowane jajka drobno posiekaj lub rozkrusz widelcem. Wymieszaj w misce wszystkie gotowane składniki.
Oliwę lub olej utrzyj z musztardą i octem balsamicznym, dopraw solą oraz pieprzem. Polej sałatkę i posyp igiełkami rozmarynu.
Smacznego.

 


1.7
Oceń
(6 głosów)

 

Sałatka z pieczonego mięsa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł