SAŁATKA Z RYBY WĘDZONEJ


-2 wędzone ryby (halibut, makrela, pstrąg
-6-8 łodyg selera naciowego
-czerwona cebula
-strąk papryki konserwowej
-2 ogórki konserwowe
-duże winne jabłko
-4 łyżki oleju słonecznikowego
-łyżka soku z cytryny
-natka pietruszki
-ząbek czosnku, pół łyżeczki cukru
-sól
Rybę oczyścić z ości i skóry, podzielić widelcem na kawałki. Obrane jabłko i ogórki pokroić w kostkę, paprykę w paski, zaś obrane łodygi selera w cienkie plasterki. W szklanej salaterce układać warstwami seler, paprykę, jabłko. Na wierzch rybę rozłożyć, posypać posiekaną cebulą i natką. Do słoika typu twist wlać olej i sok z cytryny, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy oraz łyżkę przegotowanej letniej wody, dobrze zakręć i energicznie potrząsaj by składniki się połączyły. Polać tym sosem sałatkę, wymieszać tuż przed podaniem. Serwować z tostami najlepiej z ciemnego pieczywa.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

SAŁATKA Z RYBY WĘDZONEJ - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł