Sałatka z szynka


Składniki:
1 główka sałaty karbowanej lub masłowej
1opak rukoli
20 dag szynki drobiowej w cienkich plastrach
30 dag pomidorów koktajlowych
6 kromek czerstwej bułki
po 2 łyżki pestek słonecznika i dyni
1 łyżka sezamu
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
sok z dużej cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kromki czerstwej bułki pokrój w mała kostkę, rozsyp na blasze do pieczenia razem z pestkami słonecznika, dyni i sezamem. Skrop dwoma łyżkami oleju i zapiekaj 5-6 minut w 200*C. Odstaw do studzenia.
Przyrządź sos:
Resztę oleju słonecznikowego wymieszaj z olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Liście obu sałat opłucz, dokładnie osusz. Większe liście rozerwij na kawałki. Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Plasterki szynki zwiń w ruloniki. Sałatę ułóż w salaterce. Dodaj pomidorki oraz szynkę. Posyp grzankami i uprażonymi pestkami. Skrop. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Sałatka z szynka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł