sałatka śledziowa


-30 dag solonych filetów śledziowych
-2 jabłka
-2 ogórki kiszone
-cebula
-burak
-3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
-strąk marynowanej papryki
-1/3 szklanki gęstej śmietany
-2 łyżki majonezu
-pieprz
Śledzie oczyścić ze skóry oraz ości. Opłukać, włożyć do miski. Zalać zimną przegotowaną wodą. Odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie dokładnie je osączyć i pokroić w niewielką kostkę. Burak opłukać i ugotować. Gdy ostygnie, obrać go, pokroić w cienkie słupki. Jabłka i paprykę pociąć na niewielkie kawałki, ogórki kiszone w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Orzechy włoskie posiekać ale niezbyt drobno. Wszystkie składniki sałatki przełożyć to salaterki, delikatnie wymieszać. Całość przyprawić do smaku pieprzem. Śmietanę wymieszać z majonezem, przełożyć do sosjerki.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

sałatka śledziowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł