Sandacz duszony


-80 dag sandacza
-2 duże pory
-1 szklanka bulionu warzywnego
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżka masła
-0,5 cytryny
-garść orzeszków pistacjowych
-sól, pieprz
-listki bazylii do dekoracji
Sandacza umyć, osuszyć, pokroić na dzwonka, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, oprószyć pieprzem. Dokładnie umyte pory, bez zewnętrznych liści, pokroić w pół talarki, podsmażyć na patelni na łyżce masła, wlać szklankę bulionu warzywnego (może być z rozpuszczonej w wrzątku kostki) i dusić, aż sos wyparuje. Doprawić pieprzem, na końcu dodać pokruszone orzeszki pistacjowe i łyżkę soku z cytryny. przełożyć do miseczki, na patelnię wlać oliwę i przez kilka minut smażyć rybę, a następnie przewrócić dzwonka na drugą stronę, przykryć porami i jeszcze kilka minut dusić razem. Przełożyć na półmisek, udekorować pokrojonymi w paseczki listkami bazylii.

 


2
Oceń
(4 głosów)

 

Sandacz duszony - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł