Sandacz duszony po kaszubsku


Produkty:
-1 sandacz
-1 cebula
-125 ml białego wytrawnego wina
-125 ml śmietany
-włoszczyzna
-2 liście laurowe
-6 ziaren ziela angielskiego
-50 ml oleju
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-szczypta cukru, sól, pieprz
Przygotowanie:
Sprawioną rybę nacieramy solą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy jarzyny. Cebulę kroimy w drobną kostkę ,pora na półplasterki, a pozostałe warzywa dodajemy do sałatki. Cebulę smażymy na myślę aż się zeszkli, następnie dodajemy pozostałe produkty. Dolewamy wino i mieszając od czasu do czasu, dusimy przez kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Filety dzielimy na porcje, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i zalewamy duszonymi warzywami wymieszanymi ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Sandacz duszony po kaszubsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł