Sandacz na grillowanych warzywach


Sandacz na grillowanych warzywach
4 filety z sandacza (ok. 120 g każdy),
100 ml oliwy,
1 limonka,
przypraw (po łyżeczce pieprzu białego, czarnego i cayenne, słodkiej papryki, a także suszonych ziół - tymianku i oregano oraz granulowanych czosnku i cebuli),
3 kolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta),
1 cukinia.
jeżyny,
sok z limonki,
cukinia,

Salsa pomidorowa:
puszka krojonych pomidorów bez skóry,
1/2 szklanki oliwy,
sok z 1 cytryny,
pęczek świeżej kolendry,
sól,
pieprz,

Mieszankę przypraw dokładnie miksujemy. Filety z sandacza skrapiamy sokiem z limonki i obtaczamy z obu stron w przyprawach, strzepując ich nadmiar. Następnie skropić rybę oliwą i smażymy na grillu lub na patelni. Papryki i cukinię kroimy na plasterki, skrapiamy oliwą, grillujemy lub krótko smażymy i wykładamy na talerze. Sandacza układamy na jarzynach. Robimy salsę. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy ok. 5 min. Salsą polewamy sandacza lub podajemy ją osobno w miseczce.

 


3
Oceń
(4 głosów)

 

Sandacz na grillowanych warzywach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł