Sandacz na słoninie.


Sandacz na słoninie.
Składniki: 1 sandacz, 100 g słoniny, 250 ml śmietany 20%, 1 łyżka octu z estragonu, ½ pęczka koperku, 100 g masła, sok z ½ cytryny, sól, pieprz, folia aluminiowa.
Przygotowanie: Sandacza dokładnie wypatroszyć i oczyścić po czym zrobić nacięcia w odległości około 3 cm. Następnie słoninę pokroić w słupki i włożyć w otwory w rybie. Natrzeć ją jeszcze solą oraz pieprzem po czym głowę i płetwy związać razem. Obsmażyć ją na rozgrzanym maśle około 25 minut. W trackie polewać masłem. Po tym czasie przełożyć ją do naczynia żaroodpornego , polać śmietaną i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 10 minut. Gotową rybę ułożyć na półmisku a do sosu z pieczenia wlać ocet oraz sok z cytryny. Doprawić do smaku i polać sandacza. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Sandacz na słoninie. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł