Sandacz po kaszubsku




  • konto usunięte




Sandacz

czas: 40 minut liczba porcji: 4 składniki: 800 g filetów z sandacza
sok z połówki cytryny
4 łyżki mąki
2 marchewki
1 pietruszka
pół małego selera mały por
2 cebule
2 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1/4 szklanki wytrawnego białego
wina 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
olej do smażenia
sól, pieprz, szczypta majeranku

przyrządzanie: Rybę dokładnie umyć, osuszyć,
skropić sokiem z cytryny, nasolić i
pod przykryciem wstawić do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać
ze skórki, umyć i pokroić w niewielkie
słupki. Cebulę drobno posiekać, umytego pora pokroić w piórka. W
dużym rondlu rozgrzać masło, zeszklić
na nim cebulę, następnie wrzucić
pozostałe warzywa oraz ziele
angielskie i liście laurowe, po
szczypcie soli i pieprzu. Chwilę smażyć, po czym zmiejszyć płomień, wlać wino
i dusić ok. 10 minut, często mieszając.
W tym czasie rybę obtoczyć w mące,
mocno dociskając, aby panierka nie
odchodziła w trakcie smażenia.
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie odsączyć na
papierowym ręczniku.
Z lekko ostygniętych warzyw wyjąć
ziarna ziela angielskiego oraz liście
laurowe. Wlać wymieszaną ze szczyptą
soli śmietanę i dokładnie wymieszać. Rybę umieścić w naczyniu do
zapiekania, ułożyć na niej duszone
warzywa. Zapiekać w nagrzanym do
200 stopniu piekarniku przez ok. 10 -
12 minut. Podawać z ziemniakami z
wody albo pieczywem.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Sandacz po kaszubsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł