Sandacz przepis - smaczny przepis na sandacza
Ireneusz Kościuszkiewicz (Irkoni)
2009-08-21
Złowione ryby oczyścić nasolić i odstawić na noc do lodówki.
Na garnek 3,5 litra:
- 1 słoik koncentratu pomidorowego + pół słoiczka keczupu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki cukreu
- 5-6 cebul
pieprz naturalny,papryka słodka około 3 liści laurowych(skruszyć),od 10 do 15 ziaren ziela angielskiego.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać,w garnku układamy warstwę cebuli pokrojonej w talarki,na cebulę układamy rybki i polewamy cięką warstwą sosu wsześniej przyszykowaną.
Układamy na przemian aż do braku produktów wszystko zakańczamy warstwą cebuli.Dusimy na wolnym ogniu około 4-5 godzin co jakiś czas potrząsamy garnkiem nie mieszamy.
eżeli nałapaliśmy większą ilość ryb to musimy pamiętać o większej ilości sosu.w trakcie duszenia można wszystko podlać delikatnie wodą ale tylko wtedy gdy mamy nieszczelną pokrywkę.
Na końcu wszystko możemy układać w słoiki doskonale nadaje się do wódeczki,a i jeszcze jedno oczywiście jeden słoik dla mnie na próbę .Życzę smacznego