Zaloguj się do konta

Sandacz przepis - smaczny przepis na sandacza

Na samym początku musimy nałapać ryb,najlepiej do tego przepisu nadaje się ukleja...
Złowione ryby oczyścić nasolić i odstawić na noc do lodówki.

Na garnek 3,5 litra:
- 1 słoik koncentratu pomidorowego + pół słoiczka keczupu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki cukreu
- 5-6 cebul
pieprz naturalny,papryka słodka około 3 liści laurowych(skruszyć),od 10 do 15 ziaren ziela angielskiego.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać,w garnku układamy warstwę cebuli pokrojonej w talarki,na cebulę układamy rybki i polewamy cięką warstwą sosu wsześniej przyszykowaną.
Układamy na przemian aż do braku produktów wszystko zakańczamy warstwą cebuli.Dusimy na wolnym ogniu około 4-5 godzin co jakiś czas potrząsamy garnkiem nie mieszamy.
eżeli nałapaliśmy większą ilość ryb to musimy pamiętać o większej ilości sosu.w trakcie duszenia można wszystko podlać delikatnie wodą ale tylko wtedy gdy mamy nieszczelną pokrywkę.
Na końcu wszystko możemy układać w słoiki doskonale nadaje się do wódeczki,a i jeszcze jedno oczywiście jeden słoik dla mnie na próbę .Życzę smacznego

Opinie (3)

Stawarz

Jak pasuje do wódeczki to spróbuje:)! [2009-08-22 13:58]

Cichy5

Doskonały przepis ,tylko w moim rejonie zamiast wedkowania trzeba najlepiej po rybuy udac sie do marketo TESCO najepiej we wtorki bo wtedy sa swiezutkie ryby. W moich okolicach najwiekszym akwenem gdzie mozna cokolwiek zlowic jest brudny zbiornik MIETKOW,oraz bardzo troszeczk e czysciejszy zbiornik na rzece Bystrzycy Zagórze Ślaskie. Pozdrawiam oczekuje dalszych wspaniałych przepisów. Życze SMACZNEGO [2009-08-26 15:48]

slawomir66

Mój przepis jest podobny z tym, że ja składniki sosu mieszam i duszę a ryby smażę w panierce i dopiero wtedy przekładam partiami. Próbowałem to z płociami. Dobre. [2009-08-28 16:45]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej