Sandacz smażony z masłem ziołowym


Sandacz smażony z masłem ziołowym
1 kg sandacza,
2 łyżki oliwy,
1/2 kostki masła,
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
cytryna,
sól,
biały pieprz,

Rybę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na dzwonka. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na około 30 minut. Masło rozetrzeć z natką i doprawić sokiem z cytryny. Z maślano-pietruszkowej masy uformować wałek. Owinąć go w przeźroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki, aby stężało. Oliwę rozgrzać. Usmażyć na niej rybę z obu stron na złoty kolor. Patelnię przykryć i odstawić na 5 min. Przed podaniem należy na każdym kawałku ryby położyć po plasterku ziołowego masła.

 


3.4
Oceń
(5 głosów)

 

Sandacz smażony z masłem ziołowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł