Ryba ze słodkim sosem chilli

/ 1 komentarzy / 7 zdjęć


Sandacz, szczupak, amur z surówka i słodkim sosem chilli

Przygotowaną wg poniższego przepisu rybę można podawać jako typowe danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub jako przystawkę ze słodkim sosem chilli.
Składniki:
• sandacz, szczupak, amur średniej wielkości;
• ½ szklanki mąki;
• oliwa do smażenia;
• młode ziemniaki (2-3 na osobę);
• 1 duża cebula;
• słodki sos chilli;
• 1/2 pęczka koperku;
• sól do smaku;
• 1 cytryna;
• surówka z kiszonej kapusty (z marchewką, cebulką i oliwą z oliwek)
Sposób przygotowania:
Sprawić rybę, dokładnie wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na szerokie dzwonka.
Włożyć do miski, dobrze posolić, skropić sokiem z cytryny i przełożyć cebulką pokrojoną w talarki. Wstawić do lodówki minimum na dwie godziny lub nawet nockę. Wyjąc zaprawioną rybę, usunąć cebulę, dokładnie opłukać pod zimną wodą. Przekroić na pół i sfiletować grube dzwonka usuwając ości i skórę. Filety osuszyć. Obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na patelni na głębokim oleju lub we frytkownicy. Usmażone filety ułożyć na ręczniku papierowym do odsączenia oleju.
Na talerzu układać filet upieczonego sandacza, gotowane ziemniaki polane masłem i posypane obficie koperkiem, surówkę z kiszonej kapusty. Dla smakoszy polecam słodki sos chilli.

 


3.6
Oceń
(17 głosów)

 

Ryba ze słodkim sosem chilli - opinie i komentarze

użytkownik88930użytkownik88930
0
Naprawdę świetny przepis pisz dalej o kulinariach.
                 
           POZDROWIENIA    (:
(2011-10-15 21:51)

skomentuj ten artykuł