Sandacz w folii


Sezon w pełni na ryby drapieżne.
Dlatego więc przygotowałem przepis
o tego typu rybie, którą jest SANDACZ.

Przepis jest dla 6 osub Przygotowanie: 45min 150 kcal

SKŁADNIKI

1średniej wielkości sandacz,
3-4 pomidory,
sól i pieprz do smaku,
50g oleju,
50g słoniny,
świeża zielenina,
2 łyżki stołowe wody,
1 cebula.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Starannia oczyścić sandacza,usuwając z niego wszystkie wnętrzności, i umyj.
Osusz rybę czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem i, jesli lubisz, skrop sokiem z cytryny lub octem.
Do środka włuż cebulę, którą wcześniej możesz przesmażyć na oleju na złocisty kolor, i pokrojone w plasterki pomidory.
Posyp drobno posiekaną świeżą zieleniną.
Nafaszerowznego sandacza obłóż wiórkami słoniny lub wysmaruj olejem.
Rozłóż dość duży arkusz folii aluminiowej i posmaruj olejem,a następnie połóż na nim rybę i starannie owiń w taki sposób, by nie wyciekał powstający podczas pieczenia sos.
Obydwa końce folii zawiń do góry.
Tak przygotowaną rybę umieść w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i włuż do dobrze rozgrzanego piekarnika na około 30 minnut, przy czym przez pierwszych 15 minut pieczenia trzeba rybę dosyć często przekręcać (oczywiście nie rozwijając jej).
Zamiast folii aluminiowej możesz również użyć specialnego rękawa foliowego do pieczenia.
Przed podaniem udekoruj sandacza plasterkami cytryny i zieleniną.
Tak przygotowaną rybę można również upiec w ognisku-wystarczy włożyć ją na 7-12 minut pomiędzy rozżarzone węgle;doskonale smakuje także sandacz upieczony na grillu.

RADA:czyszczenie ryby najlepiej zacząć od ogona.
Jeśli łuski nie dają się łatwo zeskrobać, na kilka
minut zanurz rybę we wrzątku.

 


4.5
Oceń
(19 głosów)

 

Sandacz w folii - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł