Sandacz w jabłkowym sosie
użytkownik 70140
2011-12-03
Ryba Wigilijna - Sandacz w jabłkowym sosie
Wszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć no i sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.
Składniki(6 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
6 filetów z sandacza;
sól;
pieprz;
mąka krupczatka do panierowania;
olej i masło do smażenia (pół na pół);
CZĘŚĆ II (Sos)
szklanka białego wytrawnego wina,
2 duże winne jabłka;
3 płaskie łyżki cukru;
łyżka świeżego masła;
skórka otarta z dużej cytryny;
łyżeczka mąki ziemniaczanej;
szczypta cynamonu;
sok z cytryny;
Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
Filety smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc po 5 minut każdą ze stron. Ryba powinna być doskonale zrumieniona, ale niespieczona. Gotową wykładamy na wygrzany półmisek, przybrany kompozycją z krążków jabłka i plasterków cytryny, polewamy gorącym sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu z ziemniakami puree i sezonową surówką.
CZĘŚĆ II (Sos)
Obrane ze skórki jabłka ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami i natychmiast wkładamy do rondelka z rozpuszczonym masłem, ruszamy, mieszamy, oprószamy cukrem i smażymy, często mieszając. Gdy się zaszklą i nabiorą złocistego koloru(po 3-4 minutach), łączymy je z winem, skórką z cytryny i cynamonem, zagotowujemy, dodajemy rozpuszczoną w 2 łyżeczkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną, ponownie zagotowujemy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub szczyptą cukru.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.
Życzę smacznego !!!
Wszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć no i sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.
Składniki(6 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
6 filetów z sandacza;
sól;
pieprz;
mąka krupczatka do panierowania;
olej i masło do smażenia (pół na pół);
CZĘŚĆ II (Sos)
szklanka białego wytrawnego wina,
2 duże winne jabłka;
3 płaskie łyżki cukru;
łyżka świeżego masła;
skórka otarta z dużej cytryny;
łyżeczka mąki ziemniaczanej;
szczypta cynamonu;
sok z cytryny;
Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
Filety smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc po 5 minut każdą ze stron. Ryba powinna być doskonale zrumieniona, ale niespieczona. Gotową wykładamy na wygrzany półmisek, przybrany kompozycją z krążków jabłka i plasterków cytryny, polewamy gorącym sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu z ziemniakami puree i sezonową surówką.
CZĘŚĆ II (Sos)
Obrane ze skórki jabłka ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami i natychmiast wkładamy do rondelka z rozpuszczonym masłem, ruszamy, mieszamy, oprószamy cukrem i smażymy, często mieszając. Gdy się zaszklą i nabiorą złocistego koloru(po 3-4 minutach), łączymy je z winem, skórką z cytryny i cynamonem, zagotowujemy, dodajemy rozpuszczoną w 2 łyżeczkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną, ponownie zagotowujemy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub szczyptą cukru.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.
Życzę smacznego !!!