Sandacz w śmietanie z grzybami


-50 dag filetów z sandacza
-10 dag masła
-1/2 litra śmietany 18-procentowej
-40 dag borowików lub pieczarek
-50 dag ziemniaków
-sól, pieprz
-olej
Filety z sandacza umyć, wysuszyć. Umyć grzyby,oczyścić, zalać niewielką ilością wody, posolić, ugotować, po odcedzeniu i ostudzeniu pokroić na duże kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie talarki. Rozgrzać na patelni olej. Zrumienić na nim filety. odłożyć i trzymać w cieple. Na pozostałym na patelni oleju usmażyć na złoto ziemniaczane talarki. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby. Dodać do nich zrumienione ziemniaki, wlać śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, doprawić do smaku solą i zmielonym pieprzem. Podgrzać, mieszając. Gorące filety z sandacza polać śmietanowo-grzybowym sosem. Można przed podaniem przybrać natką.

 


3
Oceń
(6 głosów)

 

Sandacz w śmietanie z grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł