Zaloguj się do konta

Sandacz w śmietanie przepis na sandacza

Składniki :

500 g filetów z sandacza
3 łyżki oliwy z oliwek
Casa de Azeite
3 łyżki mąki babuni
1 cytryna
sól,pieprz

Sos:

500 ml bulionu Culineo
250 ml śmietanki 30% Mleczna Dolina
1 cytryna
100 ml białego półwytrawnego wina
pieprz grubo mielony,sól

Zasmażka:

1 łyżka mąki Babuni
1 łyżka masła Osełkowego

Przygotowanie :

1.Filety rozmroź,posól,popietrz i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na godzine w chłodne miejsce .Następnie obtocz je w mące i smaż na złoty kolor (ok 5 minut).W tym czasie przygotuj sos.
2.Bulion wlej do rondla ,dodaj śmietanę,wymieszaj i podgrzej.Dodaj wino,sok z cytryny oraz obficie popietrz i posól do smaku.Przygotuj zasmażke do zagęszczenia wywaru-podgrzewaj razem mąke i masło na patelni,ciągle mieszając aż do uzyskania złotego koloru.Następnie podlej zasmażkę odrobiną sosu,zamieszaj i przelej do rondla ciągle mieszając
3.Usmażone filety podawaj obficie polane sosem .

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej