Sandacz w śmietanowym sosie

/ 1 komentarzy

SKŁADNIKI:
- sandacz o wadze do 2 kg,
- porcja włoszczyzny bez kapusty,
- 2 cebule,
- liść laurowy,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- sok z całej, dużej cytryny,
- posiekany koper.

SOS:
- śmietana,
- cebula.

PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczonego, wypatroszonego sandacza dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy oczy, delikatnie usuwamy skrzela, płuczemy raz jeszcze i układamy na suszarce, by spłynęła cała woda.

Przygotowujemy wywar:
Obraną, lekko rozdrobnioną włoszczyznę zalewamy 1,5 l wody, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy, aż wywar stanie się aromatyczny i esencjonalny. Osuszonego sandacza układamy w specjalnej rynience do gotowania ryb, zalewamy przecedzonym przez gęste sito wywarem, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy przez 30-40 min (czas zależy od wielkości ryby). W czasie przygotowywania wywar powinien tylko lekko 'mrugać'. Ugotowaną rybę trzymamy, dokładnie przykrytą, w ciepłym miejscu.

Przygotowanie sosu:
Śmietanę łączymy z drobno posiekaną cebulą.

Gorącego sandacza wyjmujemy z wywaru na wygrzany półmisek, kropimy obficie sokiem z cytryny, polewamy sosem śmietanowym, oprószamy koperkiem.


Życzę smacznego

info: Kuchnia polska

 


3.9
Oceń
(10 głosów)

 

Sandacz w śmietanowym sosie - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Przepis przedni. Dobra ryba, śmietana i koperek to są te smaki, które potrafią zniewolić najbardziej zatwardziałych smakoszy. Pozdrawiam i *****pozostawiam. (2011-07-06 21:06)

skomentuj ten artykuł