Sandacz w śmietanowym sosie
Sławomir Nurkowski (szuwarek85)
2011-07-05
SKŁADNIKI:
- sandacz o wadze do 2 kg,
- porcja włoszczyzny bez kapusty,
- 2 cebule,
- liść laurowy,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- sok z całej, dużej cytryny,
- posiekany koper.
SOS:
- śmietana,
- cebula.
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczonego, wypatroszonego sandacza dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy oczy, delikatnie usuwamy skrzela, płuczemy raz jeszcze i układamy na suszarce, by spłynęła cała woda.
Przygotowujemy wywar:
Obraną, lekko rozdrobnioną włoszczyznę zalewamy 1,5 l wody, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy, aż wywar stanie się aromatyczny i esencjonalny. Osuszonego sandacza układamy w specjalnej rynience do gotowania ryb, zalewamy przecedzonym przez gęste sito wywarem, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy przez 30-40 min (czas zależy od wielkości ryby). W czasie przygotowywania wywar powinien tylko lekko 'mrugać'. Ugotowaną rybę trzymamy, dokładnie przykrytą, w ciepłym miejscu.
Przygotowanie sosu:
Śmietanę łączymy z drobno posiekaną cebulą.
Gorącego sandacza wyjmujemy z wywaru na wygrzany półmisek, kropimy obficie sokiem z cytryny, polewamy sosem śmietanowym, oprószamy koperkiem.
Życzę smacznego
info: Kuchnia polska
- sandacz o wadze do 2 kg,
- porcja włoszczyzny bez kapusty,
- 2 cebule,
- liść laurowy,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- sok z całej, dużej cytryny,
- posiekany koper.
SOS:
- śmietana,
- cebula.
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczonego, wypatroszonego sandacza dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy oczy, delikatnie usuwamy skrzela, płuczemy raz jeszcze i układamy na suszarce, by spłynęła cała woda.
Przygotowujemy wywar:
Obraną, lekko rozdrobnioną włoszczyznę zalewamy 1,5 l wody, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy, aż wywar stanie się aromatyczny i esencjonalny. Osuszonego sandacza układamy w specjalnej rynience do gotowania ryb, zalewamy przecedzonym przez gęste sito wywarem, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy przez 30-40 min (czas zależy od wielkości ryby). W czasie przygotowywania wywar powinien tylko lekko 'mrugać'. Ugotowaną rybę trzymamy, dokładnie przykrytą, w ciepłym miejscu.
Przygotowanie sosu:
Śmietanę łączymy z drobno posiekaną cebulą.
Gorącego sandacza wyjmujemy z wywaru na wygrzany półmisek, kropimy obficie sokiem z cytryny, polewamy sosem śmietanowym, oprószamy koperkiem.
Życzę smacznego
info: Kuchnia polska