Sandacz w sosie rokpolowo-szpinakowym
piotr kozlowski (piokoz40)
2009-10-13
SKŁADNIKI: 15 dag fileta z sandacza ,mąka , olej do smażenia. SOS: 30 dag szpinaku , 1 ząbek czosnku,1 mała cebula, 5 dag masła,150 ml śmietanki 30%, 5 dag sera pleśniowego np. rokpol,pól,pieprz. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z sandacza oprószyć mąką i usmażyć na złoty kolor z dwuch stron. SOS:Zblanszować liście szpinaku,grubo posiekac.Na patelni rozgrzać masło,zeszklić drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku.Dodać szpinak ,przesmażyc 3-4 minuty.Wlać śmietanę i wsypać pokruszony ser.Zredukować sos o 1/3 objętości .Posolić i popieprzyć .Polać usmażony filet z sandacza ,udekorować plasterkiem cytryny.Smacznego piokoz40