Sandacz w sosie śmietanowym (inspiracja przepisem dr Russaka)

/ 8 komentarzy / 4 zdjęć


Sandacz w sosie śmietanowym ( inspiracja przepisem dr Russaka)

Składniki:
 dwa duże filety z sandacza;
 olej do smażenia;
 mąka;
 1 cytryna;
 sól, pieprz
 szparagi zielone
Sos śmietanowy
 1l bulionu;
 1 szklanka gęstej 30% śmietany;
 1 cytryna;
 ½ szklanki białego lekkiego wina;
 pieprz grubo mielony (dużo);
 sól;
 złota zasmażka na maśle (masło do mąki jak 1:1)
Sposób przygotowania:
Filety osolić, popieprzyć i skropić cytryną, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać olej. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Podczas smażenia przygotować sos śmietanowy. Górne części szparag ugotować w osolonej wodzie.

Sposób przygotowania sosu:
Bulion wlać do szerokiego naczynia, aby później pomieścił filety. Dodać śmietanę, wymieszać i podgrzewać. Wycisnąć cytrynę, dodać wino, obficie popieprzyć i osolić do smaku. Zagęścić 1-2 łyżkami złotej zasmażki. Sos odparować.

Usmażone filety włożyć na chwilę do sosu śmietanowego i delikatnie oblać sosem. Ostrożnie wykładać na talerze, obok ułożyć ugotowane ziemniaki oraz szparagi. Ziemniaki posypać posiekaną natką pietruszki.

 


4.4
Oceń
(36 głosów)

 

Sandacz w sosie śmietanowym (inspiracja przepisem dr Russaka) - opinie i komentarze

Lecho_magicLecho_magic
0
Świetny przepis, napewno wypróbuję i należy się piąteczka.
(2012-01-15 14:27)
jacekgabjacekgab
0
hymmm zapowiada się dobrze, wypróbuje z barakudą;] (2012-01-15 22:24)
tomalek21tomalek21
0
mniam na pewno sprubuję. (2012-01-17 21:00)
IREK44IREK44
0
ALE NAROBIŁEŚ MI SMAKA PIĄTAL ZA PRZEPIS . POZDRAWIAM
(2012-01-25 22:14)
Kowal73Kowal73
0
przepis sprawdzony,,polecam,ino ja se bardziej na ostro tak zrobiłem,5 bez zastanowienia.
(2012-03-03 00:35)
japko1979japko1979
0
mniam mniam :) (2012-03-31 21:06)
bocznytrokbocznytrok
0
jeśli smakuje tak jak wygląda to jest 5 (2012-04-27 16:46)
solarino666solarino666
0
Ja, zamiast szparag konsumuję brokuły- łatwiej dostępne, a efekt w moim przekonaniu lepszy ( szparagi tez testowałem). Moje dzieci- lat 10 i 6 wprost zajadają się sosem, w którym osobiście rybę zamaczam obficie- sporo też na talerzu porcjuję. POLECAM BARDZO SERDECZNIE REEEEWEEELACJA (2016-11-15 20:30)

skomentuj ten artykuł