Sandacz w śmietanie.


Sandacz w śmietanie.
Składniki: 1 kg filetów ze sandacza, 100 g słoniny, 500 ml wytrawnego białego wina, 250 ml bulionu warzywnego, 300 g kwaśnej śmietany, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kaparów, 20 g masła, sok z 1 cytryny ,sól,, pieprz ziołowy,
Przygotowanie: Słoninę pokroić w paseczki, którą nadziać filety. Oprószyć je jeszcze solą i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Następnie podlać winem oraz wywarem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie filety wyjąć a do patelni dodać jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną. Sos doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przetrzeć przez sito i polać filety. Przed podaniem posypać jeszcze posiekanymi kaparami.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Sandacz w śmietanie. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł