Sandacz w galarecie


Produkty:
-1 wypatroszony sandacz
-włoszczyzna
-50 g groszku zielonego
-50 g kukurydzy
-1 łyżeczka żelatyny
-4 ziarna ziela angielskiego
-liść laurowy
-1 białko
-1 łyżka octu
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Oczyszczonego sandacza myjemy, osuszamy i wkładamy do brytfanki wraz z umytą, obraną włoszczyzną i przyprawami. Gotujemy 30 minut na małym ogniu, po czym wyjmujemy rybę i odkładamy. Gdy ostygnie, oddzielamy delikatnie mięso od ości i staramy się podzielić na foremne kawałki. Jarzyny kroimy w ozdobne plasterki. Wywar przecedzamy i klarujemy za pomocą białka. Namoczoną żelatynę wkładamy do gorącego wywaru, mieszamy, zagotowujemy i gdy się rozpuści, odstawiamy. Gdy galareta ostygnie i zacznie tężeć, na półmisku układamy rybę, obkładamy ją ozdobnie pokrojonymi jarzynami, groszkiem i kukurydzą zalewamy galaretą i odstawiamy do lodówki

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Sandacz w galarecie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł