Sandacz w warzywach
Szymon Maśliński (Szymas00916)
2011-12-16
Sandacz w warzywach
500 g filetów z sandacza,
2 cytryny,
4 łyżki mąki,
2 marchewki,
duża pietruszka,
pół selera,
2 cebule,
kieliszek białego wytrawnego wina,
2 listki laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
szklanka śmietany,
olej do smażenia,
sól, pieprz, cukier,
Filety z sandacza skropić sokiem z cytryny, lekko osolić i odstawić na 5 godzin do lodówki. Następnie osuszyć. Cebulę posiekać, pozostałe warzywa pokroić w słupki. Cebulę zeszklić na oleju, dodać resztę warzyw i smażyć przez około 8 minut. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz doprawić solą pieprzem i cukrem. Wlać wino i dusić 5 minut pod przykryciem. Na sam koniec dodać osoloną śmietanę.
Kawałki sandacza obtoczyć w mące i smażyć na złoto z obu stron. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, układać kawałki ryby, przykryć duszonymi warzywami i zapiekać w temperaturze 180 stopnie przez około 15 minut.
500 g filetów z sandacza,
2 cytryny,
4 łyżki mąki,
2 marchewki,
duża pietruszka,
pół selera,
2 cebule,
kieliszek białego wytrawnego wina,
2 listki laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
szklanka śmietany,
olej do smażenia,
sól, pieprz, cukier,
Filety z sandacza skropić sokiem z cytryny, lekko osolić i odstawić na 5 godzin do lodówki. Następnie osuszyć. Cebulę posiekać, pozostałe warzywa pokroić w słupki. Cebulę zeszklić na oleju, dodać resztę warzyw i smażyć przez około 8 minut. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz doprawić solą pieprzem i cukrem. Wlać wino i dusić 5 minut pod przykryciem. Na sam koniec dodać osoloną śmietanę.
Kawałki sandacza obtoczyć w mące i smażyć na złoto z obu stron. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, układać kawałki ryby, przykryć duszonymi warzywami i zapiekać w temperaturze 180 stopnie przez około 15 minut.