Sandacz z kalafiorem i zielonym sosem
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-20
Produkty:
-60 dag filetów z sandacza
-sól
-1 średni kalafior
-3 łyżki oleju
-2 łyżki mąki
-1 łyżka chrzanu
-1 duży ogórek, surowy ogórek
-1 cytryna
-kilka gałązek natki pietruszki
Sandacz z kalafiorem i zielonym sosem
Przygotowanie:
Rybę opłukać, osuszyć, posolić. Kalafior umyć, wyciąć głąb, ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, rybę oprószyć mąką i smażyć po około 5 minut z każdej strony, po czym wstawić na 10 minut do gorącego piekarnika. Ogórek umyć, obrać, pokroić na drobne kawałki. Natkę opłukać, osuszyć, poobrywać listki. Ogórek i natkę zmiksować, dodać chrzan, dobrze wymieszać. Cytrynę wyszorować, z połowy zetrzeć skórkę, całą pokroić w półplasterki. Rybę podawać na talerzu udekorowaną cytryną, z kalafiorem polanym zielonym sosem i oprószyć startą skórką z cytryny.
-60 dag filetów z sandacza
-sól
-1 średni kalafior
-3 łyżki oleju
-2 łyżki mąki
-1 łyżka chrzanu
-1 duży ogórek, surowy ogórek
-1 cytryna
-kilka gałązek natki pietruszki
Sandacz z kalafiorem i zielonym sosem
Przygotowanie:
Rybę opłukać, osuszyć, posolić. Kalafior umyć, wyciąć głąb, ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, rybę oprószyć mąką i smażyć po około 5 minut z każdej strony, po czym wstawić na 10 minut do gorącego piekarnika. Ogórek umyć, obrać, pokroić na drobne kawałki. Natkę opłukać, osuszyć, poobrywać listki. Ogórek i natkę zmiksować, dodać chrzan, dobrze wymieszać. Cytrynę wyszorować, z połowy zetrzeć skórkę, całą pokroić w półplasterki. Rybę podawać na talerzu udekorowaną cytryną, z kalafiorem polanym zielonym sosem i oprószyć startą skórką z cytryny.