Sandacz z pieczarkami - palce lizać!!!


Sandacz z pieczarkami

Składniki:

1 kg sandacza,
15 dkg pieczarek,
3 dkg tłuszczu,
3 dkg mąki,
4 dkg masła lub margaryny,
sól,
zielenina.

Wykonanie:

Sandacza oczyścić, opłukać, odfiletować ze skórą.
Filety pokroić na porcje.
Pieczarki oczyścić z ziemi, opłukać, oddzielić trzony od kapeluszy, pokroić w cienkie plasterki.
Masło (2 dkg) rozgrzać na patelni, włożyć pieczarki, osmażyć, przykryć pokrywa, wlać łyżkę wody, dusić powoli 10 - 15 minut.
Porcje ryby osolić, oprószyć mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron.
Włożyć do piekarnika (na wierzch dać 2 dkg masła) lub dosmażyć na brzegu płyty.
Usmażona rybę ułożyć na ogrzanym półmisku.
Każdą porcję przybrać pieczarkami i zieleniną.



Smacznego!!!

 


3.5
Oceń
(11 głosów)

 

Sandacz z pieczarkami - palce lizać!!! - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł