Sandacz z wody

/ 1 komentarzy

SKŁADNIKI:
- świeży sandacz o wadze do 2,5 kg,
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- sok z dużej cytryny,
- kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki,
- wywar esencjonalny z włoszczyzny (bez kapusty).

PRZYGOTOWANIE:
Pozbawionego łusek, wypatroszonego, dokładnie umytego pod bieżącą wodą sandacza nacieramy solą, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. po tym czasie rybę lekko obsuszmy, układamy na spodzie rynienki do gotowania ryb, zalewamy przecedzonym wywarem z jarzyn, stawiamy na średnim ogniu i gotujemy przez 30 min. Wywar powinien tylko lekko 'mrugać'. Ugotowaną rybę przykrywamy, stawiamy w cieple, by nie ostygła.
W rondelku rozpuszczamy masło. Jajka drobno siekamy. Gdy masło zacznie się gotować, ale jeszcze nie rumienić, dodajemy posiekane jajka i pietruszkę, mieszamy, ale nie smażymy i nie dopuszczamy, by masło się zrumieniło.
Gorącego sandacza wyjmujemy z wywaru na wygrzany, podłużny półmisek, kropimy obficie sokiem z cytryny i polewamy masłem z jajkiem i pietruszką.

Podajemy z ziemniakami z wody, posypanymi bardzo obficie zieleniną i zieloną sałatą ze śmietaną.

Życzę smacznego

info: Kuchnia polska

 


4.3
Oceń
(10 głosów)

 

Sandacz z wody - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Wygląda to apetycznie i zdrowo. Pozdrawiam i *****pozostawiam. (2011-07-06 11:14)

skomentuj ten artykuł