Schab pieczony z suszonymi śliwkami
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-20
Składniki
70-80 dkg schabu
10-20 dkg suszonych śliwek
4 dkg tłuszczu
1 dkg mąki
sól
Przygotowanie :
Schab opłukać , odrąbać kości kręgosłupa , osączyć , oprószyć solą, mąką. Osmarzyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron . Przełożyć na brytfannę , dodać tłuszcz ze smażenia i 3-4 łyżki wody. Wstawic do średnio rozgrzanego piekarnika , piec 1 do 1,5 godziny , często polewająć sosem . Gdy schab jest na pół miękki . włożyć suszone , opłukane śliwki. Piec razem z mięsem skrapiając sos wodą. Gdy schab jest całkowicie miękki wyjąć. Pokrajać w cienkie plasterki , ułożyć na półmisku , przybrać śliwkami i zieleniną . Całość polać sosem . Podawać najlepiej z ziemniakami i czerwoną zasmażaną kapustą. Smacznego.