Schab pieczony ze śliwką

/ 4 zdjęć


Schab pieczony ze śliwką
Składniki:
 Kilogram schabu z kością;
 1-2 opakowania śliwek suszonych;
 sól, pieprz, papryka czerwona słodka;
 majeranek, rozmaryn;
 oliwa;
 3 ząbki czosnku;
Sposób przygotowania:
Schab opłukać, obrać z powięzi. Natrzeć solą i odstawić do lodówki na pół godziny. Z pozostałych składników (bez śliwek) przygotować bejcę. Schab przebić na wylot długim nożem, poszerzyć otwór okrągłym trzonkiem od drewnianej chochli. Napychać schab śliwkami do oporu. Posmarować ze wszystkich stron przygotowaną bejcą. Zawinąć w folię aluminiową. Piec na blaszce w temperaturze 180°C około 50 minut. Podawać pokrojony w cienkie plastry z ćwikłą lub chrzanem jako wędlinę.

 


3
Oceń
(6 głosów)

 

Schab pieczony ze śliwką - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł