Schab z tymiankiem i plastrami jabłek


Składniki:
1,2kg schabu bez kości
1-2 winne jabłka
garść świeżego lub kilka suszonego tymianku( ew. majeranku)
4-5 łyżek oleju
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
Schab umyj starannie, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrób w mięsie głębokie nacięcia, nie dopuszczając do odkrojenia się plastrów. Każde nacięcie wewnątrz natrzyj solą i pieprzem.
Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Przekrój owoce na połówki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w grube półplasterki.
Świeży tymianek opłucz i osusz, otrzyj z łodyżek. Umieść w misce. Wlej olej, dodaj sporą szczyptę świeżego mielonego pieprzu oraz soli. Utrzyj starannie na gładką bejcę. Jeśli chcesz, możesz dodać także 1-2 obrane przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku.
W nacięcia w schabie wkładaj przygotowane półplasterki jabłek. Całość nasmaruj bejcą z oleju, ziół i przypraw. Mięso włóż do foliowego rękawa do pieczenia i umieść w brytfannie na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 60-80 minut w 180*C. Pod koniec pieczenia rozetnij foliowy rękaw, aby skórka na pieczeni lekko się przypiekła. Podawaj z ziemniakami.
Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Schab z tymiankiem i plastrami jabłek - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł