Schab ze śliwkami


Produkty:
-1 kg młodego schabu bez kości
-20dag suszonych śliwek bez pestek
-oliwa do smażenia
-sól, pieprz
-mąka krupczatka do oprószenia schabu
-sok z dużej cytryny
-szklanka soku z jabłek


Przygotowanie:
Wytarty wilgotną, skropioną octem ściereczką schab nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie, rumieniąc ze wszystkich stron. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, podlewamy sokiem z jabłek wymieszanym pół na pół z wodą (4 łyżkami), wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika, często polewając sokiem z wodą i przewracając mięso na drugą stronę. Gdy schab będzie prawie miękki, wkładamy do wytworzonego sosu wypłukane śliwki, a mięso skrapiamy sokiem z cytryny, brytfannę przykrywamy, trzymamy w piekarniku przez 5 minut, następnie wyłączamy dopływ ciepła i pozostawiamy, by w cieple połączyły się wszystkie smaki. Zimne mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na przybranym zieleniną półmisku, przybieramy uprażonymi śliwkami, podajemy z pikantnym sosem lub z sałatką.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Schab ze śliwkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł