Serca z pestkami


50 dag cukru
3 dag świeżych drożdży
5 dag cukru
szklanka mleka
8 dag masła
2 jajka
pestki dymi
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko, zamieszać z niewielką ilości mąki, rozczyn zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie, podwajając objętość, dodać cukier, roztopione i ostudzone masło, jajko, 1 białko i szczyptę soli, wyrobić ciasto, ponownie zostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować i wyciąć foremkami serduszka. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, zachowując odstępy, bo podczas pieczenia jeszcze rosną. Pozostawione żółtko rozmącić z 2 łyżkami wody, pędzelkiem posmarować serduszka. Obłożyć je pestkami dyni. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, po kilku minutach zwiększyć temperaturę do 190 stopni. Piec, aż ciasteczka się lekko zarumienią.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Serca z pestkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł