Sernik dietetyczny z rodzynkami


Sernik dietetyczny z rodzynkami

Składniki(16 porcji):
3 opakowania serka homogenizowanego o smaku naturalnym (75 dag);
1 opakowanie serka homogenizowanego o smaku waniliowym (25 dag);
cukier waniliowy;
1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
szklanka mleka;
2 czubate łyżeczki mielonej żelatyny;
2 szklanki rodzynek;
3 szklanki dokładnie rozkruszonych herbatników;

Sposób przygotowania:
1).Opłukane rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do odsączenia. Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnego mleka, gdy napęcznieje - zalewamy pozostałym, wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy by się całkowicie rozpuściła, dodajmy cukier waniliowy, schładzamy.
2).Dużą tortownicę wykładamy pokruszonymi herbatnikami w takiej ilości, aby cały spód był dokładnie przykryty. Serki łączymy z cukrem pudrem, wychłodzonym mlekiem z żelatyną, połową rodzynek, wykładamy do przegotowanej formy, powierzchnię wyrównujemy, na wierzch sypiemy, w miarę równomiernie pozostałe rodzynki, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki, nawet na kilka godzin.
3).Przed podaniem sernik kroimy ostrym, cienkim wygrzanym, we wrzątku nożem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Sernik dietetyczny z rodzynkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł