Sernik jeżynowy


Składniki:
10 dag masła
25 dag jeżyn
75 dag tłustego twarogu
3 jajka
3 łyżki kaszy manny
25 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
starta skórka z cytryny
cukier puder
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jeżyny myjemy i osuszamy. Twaróg, jajka, kaszę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny ucieramy na jednolitą, gładką masę. Nie przerywając ucierania, powoli wlewamy masło. Dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej, wsypanej kaszą manną małej tortownicy. Pieczemy ok.1h w temp 180*C na złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku na ok.15 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Sernik jeżynowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł