Sernik - kuchnia szlachecka


Sernik - kuchnia szlachecka

Składniki(16 porcji):
kostka masła (25 dag);
60 dag białego, dobrego sera;
40 dag cukru pudru;
12 jajek;
laska wanilii;
skórka otarta z 2 cytryn;
2 kopiaste łyżki mąki pszennej;
andrut do wyłożenia spodu lub kruche cisto;

Sposób przygotowania:
1).Masło ucieramy na piankę, dodajemy po łyżce, cukier puder, żółtka i przetarty ser. Do utartej serowej masy dodajemy piankę ubitą z 5 (ważne !!!) białek, przesypując 2 łyżkami mąki.
2).Gotową masę serową wykładamy do dużej tortownicy wyłożonej z andrutem lub bardzo cienką warstwą wcześniej upieczonego, kruchego ciasta, wstawiamy do nagrzanego, niezbyt gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez 90 minut.
3).Wyjmujemy, gdy wierzch sernika jest równomiernie zrumieniony, a boki lekko odstają od formy. Podajemy lekko oprószony cukrem pudrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(10 głosów)

 

Sernik - kuchnia szlachecka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł