Sernik w ciemnym cieście


Produkty:
Ciasto:
-szklanka mąki pszennej
-szklanka cukru
-4 jajka
-350 g masła
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
Masa serowa:
-500 g sera twarogowego
-2 jajka
-szklanka cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-esencja cytrynowa

Przygotowanie:
Z 4 jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pół szklanki wody zagotować z masłem i cukrem, dodać 4 żółtka i pianę, delikatnie wymieszać. Po lekkim przestudzeniu wsypać mąkę, kakao, i proszek do pieczenia, wymieszać.
Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę. Dwa jajka utrzeć z resztą cukru, dodać ser, kasze mannę, esencje cytrynową i proszek do pieczenia. 3/4 ciasta włożyć do formy wyłożonej folią do pieczenia, wlać masę a na wierzch resztę ciasta. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Sernik w ciemnym cieście - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł