Sernik wiedeński (moje świąteczne przepisy kulinarne)

/ 5 zdjęć


Sernik wiedeński
Składniki:
 20 dag mąki;
 20 dag masła;
 8 dag cukru pudru;
 5 jajek;
 4 opakowania po 250g serka śmietankowego do pieczenia
 ¾ szklanki cukru;
 1/3 szklanki kaszy mannej;
 skórka tarta z pomarańczy;
 5 dag rodzynek; 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
 3 łyżki śmietany.
Sposób przygotowania:
Z mąki, jaj, śmietany, cukru pudru, połowy masła oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Rozwałkować 2/3 ciasta na format blaszki do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Utrzeć pozostałe masło z 4 żółtkami, pozostałym cukrem i serem. Z białek ubić na sztywno pianę i wymieszać z masą serową. Następnie do masy dodać rodzynki, startą skórkę pomarańczową i kaszę manną. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki, które położyć w formie siatki na wierzch masy. Całość posmarować z góry rozbitym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C około 90 minut.

 


3.5
Oceń
(11 głosów)

 

Sernik wiedeński (moje świąteczne przepisy kulinarne) - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł