Sernik z migdałami
użytkownik 70140
2011-12-16
Sernik z migdałami
Składniki(16 porcji):
1 kg tłustego, dobrze roztartego, białego sera;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
2 szklanki cukru pudru;
szklanka posiekanych migdałów (sparzonych i obranych z łupinek i niezbyt drobno posiekanych);
2 cukry waniliowe;
2 szklanki białek;
3 łyżki mąki krupczatki;
lukier pomarańczowy z drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową;
tłuszcz do wysmarowania formy;
tarta bułka do posypania formy;
Sposób przygotowania:
1).Białka z dodatkiem szklanki cukru pudru ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy (robotem !!!) z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając małymi partiami, ser. Do połączonych składników dodajemy migdały, pianę z białek, całość posypujemy mąką krupczatką. Składniki dokładnie, ale delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) mieszamy, przelewamy do dużej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego, ale niegorącego piekarnika.
2)Pieczemy w temperaturze 160 C przez godzinę lub nieco dłużej. Zrumienione z lekko odstającymi od formy bokami, ciasto wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy i przekładamy na paterę, polewamy lukrem pomarańczowym wymieszanym ze skórką pomarańczową. Podajemy pokrojone w trójkąty.
3).Sernik, owijamy w folię i trzymamy w chłodnym miejscu, zachowuje świeżość przez kilka dni.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(16 porcji):
1 kg tłustego, dobrze roztartego, białego sera;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
2 szklanki cukru pudru;
szklanka posiekanych migdałów (sparzonych i obranych z łupinek i niezbyt drobno posiekanych);
2 cukry waniliowe;
2 szklanki białek;
3 łyżki mąki krupczatki;
lukier pomarańczowy z drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową;
tłuszcz do wysmarowania formy;
tarta bułka do posypania formy;
Sposób przygotowania:
1).Białka z dodatkiem szklanki cukru pudru ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy (robotem !!!) z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając małymi partiami, ser. Do połączonych składników dodajemy migdały, pianę z białek, całość posypujemy mąką krupczatką. Składniki dokładnie, ale delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) mieszamy, przelewamy do dużej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego, ale niegorącego piekarnika.
2)Pieczemy w temperaturze 160 C przez godzinę lub nieco dłużej. Zrumienione z lekko odstającymi od formy bokami, ciasto wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy i przekładamy na paterę, polewamy lukrem pomarańczowym wymieszanym ze skórką pomarańczową. Podajemy pokrojone w trójkąty.
3).Sernik, owijamy w folię i trzymamy w chłodnym miejscu, zachowuje świeżość przez kilka dni.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.
Życzę smacznego !!!