Sernik z ajerkoniakiem




  • konto usunięte




Sernik z ajerkoniakiem

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Miasto)
4 jaja;
opakowanie cukru waniliowego;
2 duże opakowania serka waniliowego homogenizowanego;
aromat migdałowy;
2 łyżki żelatyny;
6 łyżek ajerkoniaku;
paczka (15 dag) biszkoptów do nasączenia;
2 łyżki kawy rozpuszczalne (sypkiej);
szklanka wody;
2 łyżki cukru ;
CZĘŚĆ II (Do dekoracji)
10 dag gorzkiej czekolady;

Sposób przygotowania:
1).Kawę i cukier rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Żelatynę zalać trzema łyżkami gorącej wody i też odstawić. Żółtka utzreć z cukrem waniliowym, dodać serek homogenizowany i kilka kropli aromatu migdałowego.
2).Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, a następnie z przestudzoną żelatyną i ajerkoniakiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do przygotowanej formy włożyć najpierw połowę biszkoptów nasączonych kawą, potem około 3/4 kremu serowego, a na końcu, resztę namoczonych biszkoptów.
3).Wierzch posmarować pozostałym kremem pozostałym kremem i posypać z utartą czekoladą, wstawić do lodówki na 3 godziny.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2
Oceń
(11 głosów)

 

Sernik z ajerkoniakiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł