Sernik delikatesowy


Sernik delikatesowy

Składniki(16 porcji):
75 dag tłustego, białego sera;
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
6 jajek;
1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
cukier waniliowy;
łyżeczka proszku do pieczenia;
4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki;
budyń o smaku waniliowym;
tłuszcz do wysmarowania formy;
tarta bułka do posypania formy;

Sposób przygotowania:
1).Ser i ugotowane ziemniaki rozbijamy w malakserze lub w mikserze na bardzo puszystą masę. Robotem ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy, cały czas ucierając, żółtka na przemian z masą serowo-ziemniaczaną.
2).Do masy serowej dodajemy siejąc przez sito, budyń z proszkiem do pieczenia, nakładamy piankę ubitą z białek, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu wkładamy do przygotowanej dużej tortownicy.
3).Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 C przez godzinę lub nieco dłużej. Zrumieniony z lekko odstającymi od formy bokami, wyjmujemy z pieca, chłodzimy. Zimny przekładamy na paterę. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Sernik delikatesowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł