serowy bałwanek


-4 żółtka szklanka cukru
-opakowanie cukru waniliowego
-1 kg białego sera 3 krotnie mielonego
-150ml kremówki
-2 łyżki żelatyny
-po 10 dag moreli suszonych, fig suszonych i rodzynek sułtańskich
-migdały
-orzechy włoskie, laskowe
-kandyzowana wiśnia do dekoracji
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, żółtka utrzeć na parze z cukrem i cukrem waniliowym, tak by powstała puszysta masa, przestudzić, zmiksować z białym serem. Rodzynki, figi i morele opłukać w ciepłej wodzie, osączyć, figi i morele pokroić na paski, żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż się rozpuści, ostudzić. Masę serową wymieszać z bitą śmietaną i tężejącą żelatyną, połączyć z przygotowanymi bakaliami, masę nałożyć do formy w kształcie bałwanka, wstawić do lodówki, by wystygła. Deser wyjąć z formy, ozdobić: z orzechów włoskich zrobić guziki, z laskowych oczy, z wisienki nos, z moreli szalik, z rodzynek i migdałów kapelusz, usta z daktyla.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

serowy bałwanek - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł