śledź diabelski


-30 dkg śledzi w oleju
-3 ogórki konserwowe
-pęczek rzodkiewek
-2 czerwone cebule
-pęczek koperku
-2 ostre papryczki
-3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy
-sok z połowy cytryny
-pieprz, cukier, sól.
Śledzie osącz z oleju, drobno pokrój, cebule pokrój w kosteczkę. Ułóż na sicie oprósz cukrem, sparz wrzątkiem, przelej zimna wodą osącz. ogórki konserwowe pokrój w półplasterki. Rzodkiewki w plasterki, papryczkę drobno pokrój, drobniutko posiekaj koperek. Musztardę wymieszaj z olejem i sokiem z cytryny. Sos dopraw cukrem, pieprzem i solą. Zalej sałatkę, wymieszaj, wstaw do lodówki. Sałatka wygląda efektownie podana w obranych, wydrążonych i ozdobnie naciętych ogórkach. Można tez ja podać w bułce tzw. paluch rozetnij na połówki, zetnij końce. Bułeczki wydrąż zostaw trochę miąższu, środki posmaruj białkiem i wstaw na minutę do gorącego piekarnika. Uszczelnione w taki sposób bułki można bez obaw napełnić sałatką.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

śledź diabelski - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł