Śledź na biało


Śledź na biało
Produkty:
-6 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w skorupach
-opakowanie solonych filetów śledziowych w zalewie z oliwą
-2 duże cebule
-sól, pieprz
-kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
-2 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
-łyżka octu ziołowego lub soku z cytryny

Przygotowanie:
Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy w zgrabne dzwonki. Cebule kroimy w cienki piórka, przelewamy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odstawiamy do wychłodzenia. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Na spód półmiska wlewamy 3 łyżki śmietany, na niej układamy połowę ziemniaków, oprószamy je solą, pieprzem, natką pietruszki. Na warstwie ziemniaków rozkładamy połowę śledzi, kropimy delikatnie octem ziołowym lub sokiem z cytryny. Na śledziach rozkładamy część cebuli (mniej niż połowa), którą oprószamy przyprawami. Druga warstwa to pozostałe, pokrojone w plasterki ziemniaki oprószone przyprawami, pozostałe śledzie skropione octem i przyprawami, cebula, która powinna przykryć całość. Potrawę zalewamy lekko spienioną śmietaną, oprószamy natką, owijamy w folię aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, nawet na kilka godzin. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa była przygotowywana.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Śledź na biało - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł