śledź po turecku.




  • konto usunięte




Śledź po turecku.

składniki:
-80 dag solonych śledzi,
-szklanka mleka,
-2 strąki papryki,
-20 dag twardych małych pomidorów,
-po ćwierć łyżeczki curry, mielonego tymianku i pieprzu,
półtorej szklanki oleju,
-gałązki natki pietruszki

sposób przygotowania:

Wymoczone śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na 2 godz. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim pokrojoną w paseczki paprykę, skropić wodą, udusić do miękkości, przetrzeć prze sito, dodać pozostały olej, przyprawić, zagotować, po czym przestudzić. Osuszone filety pokroić w dzwonka i układać w słoju, przekładać każdą warstwę plastrami pomidorów. Zalać przestudzonym aromatyzującym olejem z papryką, zostawić w lodówce na 3-4 dni. Podawać śledzie udekorowane plasterkami pomidorów i cytryny oraz gałązkami natki pietruszki. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

śledź po turecku. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł